Sağlıklı Beslenmeye İlişkin 10 İpucu
Tarafından : illedeyemek | | On : Mayıs 9, 2020 | Kategori : sağlık
- Besin açısından zengin çeşitli yiyecekler yiyin. İyi bir sağlık için 40’tan fazla farklı besine ihtiyacınız vardır ve bunların hiçbiri tek bir gıda tedarik etmez. Günlük yiyecek seçiminiz ekmek ve diğer tam tahıllı ürünleri içermelidir; meyveler; sebzeler; Süt Ürünleri; et, kümes hayvanları, balık ve diğer proteinli gıdalar. Ne kadar yemek yemeniz kalori ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Gıda etiketleri üzerindeki Gıda Kılavuzu Piramidi ve Besin Değerleri panelini kullanışlı referanslar olarak kullanın.
- Bol miktarda tahıl, meyve ve sebzenin tadını çıkarın. Anketler, Amerikalıların çoğunun bu yiyeceklerden yeterince yemediklerini gösteriyor. 3 tanesi tam tahıllı olması gereken ekmek, pirinç, tahıl ve makarna grubundan 6-11 porsiyon yiyor musunuz? 2-4 porsiyon meyve ve 3-5 porsiyon sebze yiyor musunuz? İlk başta bunlardan hoşlanmıyorsanız, onlara başka bir şans verin. Bilmediğiniz yiyecekleri hazırlamanın lezzetli yolları için yemek kitaplarına bakın.
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Sizin için doğru olan ağırlık, cinsiyetiniz, boyunuz, yaşınız ve kalıtım dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Aşırı vücut yağı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme, diyabet, bazı kanser türleri ve diğer hastalıklara yakalanma şansınızı artırır. Ancak çok zayıf olmak osteoporoz, adet düzensizlikleri ve diğer sağlık sorunları için riskinizi artırabilir. Sürekli olarak kilo veriyorsanız ve kilo alıyorsanız, kayıtlı bir diyetisyen, başarılı kilo yönetimi için mantıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmenize yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kiloyu korumak için düzenli egzersiz de önemlidir.
- Makul porsiyonlar yiyin. Porsiyon boyutlarını makul tutarsanız, istediğiniz yiyecekleri yemek ve sağlıklı kalmak daha kolaydır. Tavsiye edilen pişmiş et porsiyonunun oyun kağıdı destesine benzer şekilde 3 ons olduğunu biliyor muydunuz? Orta boy bir meyve 1 porsiyon ve bir fincan makarna 2 porsiyona eşit. Bir bardak dondurma 4 porsiyon içerir. Önerilen porsiyon boyutları hakkında bilgi için Yemek Rehberi Piramidi’ne bakın.
- Düzenli yemekler yiyin. Yemekleri atlamak kontrol dışı açlığa yol açabilir ve genellikle aşırı yeme ile sonuçlanır. Çok aç olduğunuzda, iyi beslenmeyi unutmak da caziptir. Yemekler arasında atıştırmalık açlığı önlemeye yardımcı olabilir, ancak çok fazla yemeyin, atıştırmalık bir yemek haline gelir. Azaltın, bazı yiyecekleri yok etmeyin. Çoğu insan beslenmenin yanı sıra zevk için de yer. En sevdiğiniz yiyecekler yağ, tuz veya şeker bakımından yüksekse, anahtar bu yiyeceklerin ne kadarını ve ne sıklıkta yediğinizi denetlemektir.
- Diyetinizdeki bu bileşenlerin ana kaynaklarını tanımlayın ve gerekirse değişiklikler yapın. Her öğünde yüksek yağlı et veya tam yağlı süt ürünleri yiyen yetişkinler muhtemelen çok fazla yağ tüketmektedir. Seçimlerinizi dengelemeye yardımcı olması için gıda etiketindeki Besin Değerleri panelini kullanın.
- Yağsız veya az yağlı süt ürünleri ve yan biftek ve sığır eti yuvarlak gibi yağsız et seçimi yağ alımını önemli ölçüde azaltabilir. Ancak kızarmış tavuk seviyorsanız, pes etmek zorunda değilsiniz. Sadece daha az yiyin. Dışarıda yemek yerken, bir arkadaşınızla paylaşın, eve götürülen bir çanta veya daha küçük bir parça isteyin.
- Zaman içerisinde yiyecek seçeneklerinizi dengeleyin. Her yiyecek “mükemmel” olmak zorunda değildir. Yağ, tuz veya şeker bakımından zengin bir yiyecek yerken, bu bileşenlerde düşük olan diğer yiyecekleri seçin. Bir gün herhangi bir yiyecek grubunu kaçırırsanız, bir sonraki için makyaj yapın. Birkaç gün boyunca yemek seçimleriniz sağlıklı bir desene uygun olmalıdır.
- Diyet tuzaklarınızı bilin. Yeme alışkanlıklarınızı geliştirmek için önce onlarla neyin yanlış olduğunu bilmelisiniz. Üç gün boyunca yediğin her şeyi yaz. Ardından, bu ipuçlarının geri kalanına göre listenizi kontrol edin. Çok fazla tereyağı, kremsi soslar veya salata sosları ekliyor musunuz? Bu yiyecekleri ortadan kaldırmak yerine, porsiyonlarınızı kesin. Yeterli meyve ve sebze alıyor musunuz? Değilse, hayati besinleri kaçırıyor olabilirsiniz. Yavaş yavaş değişiklikler yapın. Nasıl “süper yiyecek” veya sağlıklı bir diyet için kolay cevaplar olmadığı gibi, yeme alışkanlıklarınızı bir gecede tamamen yenilemeyi beklemeyin. Çok fazla, çok hızlı değiştirmek başarının önüne geçebilir. Pozitif, yaşam boyu yeme alışkanlıklarına katkıda bulunabilecek mütevazı değişikliklerle fazlalıkları veya eksiklikleri gidermeye başlayın. Örneğin, yağsız sütün tadını sevmiyorsanız, az yağlı deneyin.
- Sonunda, sizi de yağsız bulabilirsiniz. Unutmayın, yiyecekler iyi ya da kötü değildir. Herhangi bir yiyeceğin “iyi” veya “kötü” olup olmadığını değil, toplam yeme alışkanlıklarınıza göre yiyecekleri seçin. Elmalı turta, patates cipsi, şeker çubukları veya dondurma gibi yiyecekleri seviyorsanız kendinizi suçlu hissetmeyin. Onları ılımlı bir şekilde yiyin ve sağlık için hayati öneme sahip dengeyi ve çeşitliliği sağlamak için diğer yiyecekleri seçin.